Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Remember, come back in...

Remember, come back in...

Sell in may and go away …and remember to come back in September. Is een beursgezegde wat nu ineens lijkt op te gaan. De markt is nog steeds Centrale Bank gedreven.

Slechte werkloosheidscijfers

Vrijdag hadden we slechte werkloosheidscijfers en u raadt het al …dus gingen we omhoog in de VS. Het idee erachter: de renteverhoging zal weer uitgesteld worden. Nu hadden we mijn inziens beter omhoog gekund als de economie zo sterk was dat we los konden van de extreem lage rentes. Maar wie ben ik.

Nu ben ik niet zielig want ook ik had hier rekening mee gehouden. Ander slecht nieuws over de wereld, waar Ethiopië ineens onrustig wordt nadat het al eerder in o.a. in Kenia onrustig was geworden.

Slecht voor bloemenprijzen

Slecht nieuws voor de Nederlandse tuinders en vliegtuigmaatschappijen en ook de bloemenprijzen. Maar nog slechter voor het continent want investeren wordt steeds gevaarlijker. 

Maar van de wereldproblemen gaan we snel weer terug naar de jubelstemming op het Damrak. We gingen eindelijk met de AEX uit de tradingrange en dat zorgde voor vuurwerk. Of we heel veel ruimte omhoog hebben moet ik nog zien maar we gaan het beleven. 

 

 

 

In de lange grafiek hebben we tot 490 ruimte.

 

Verkiezingen van belang

De Duitse DAX krijgt de komende tijd te maken met de verkiezingen aldaar. Of dat echt positief wordt betwijfel ik. Maar voorlopig hebben we nog geen verkoopsignalen.  

 

Nog ruimte

De Eurostoxx50 index is ook positief gestemd en heeft ook nog wel wat ruimte omhoog. Maar helemaal los zijn we nog niet. 

 

 

In Amerika is alles beter

De Amerikanen doen het al een tijdje beter dan wij. Als we naar de S&P500 kijken dan zien we dat zij wel nieuwe hoogtepunten maken. Zolang de Twindicator long blijft geven moet je niet short zitten in de index. Dus voorlopig meedoen met de gekte.  

 

 

Geen stress

De banken (zie de Eurostoxxbankingindex) zijn nog steeds een van de drivers van de huidige stijging. De stresstest is al weer vergeten en vergeven.

 

 

ING is al weer in een paar maanden tijd van 8 naar 11 gestegen en voorlopig kan het gemakkelijk verder door omhoog. 

 

 

 ABN Amro komt wel wat horizontale koersniveaus tegen (lees weerstanden) maar voorlopig is de pret nog niet uit. 

 

 

De staalfondsen zoals ArcelorMittal hebben wel weer een verkoopsignaal gegeven. Hier lijkt het dus uit met de pret. 

 

 

Boetedoening?

Apple werd vorige week door mij genoemd omdat het technisch een verkoopsignaal gaf. Later kwam het bericht van de 13 miljard euro boete. Uiteindelijk wordt er lichtzinnig over gedaan.

Ja, het bedrijf heeft veel cash, maar tegenover de cash staat ook een schuld in obligaties. Het klopt dat het nog even duurt voordat er een definitieve uitspraak is, maar dat er wat gaat veranderen staat vast.

Verkoopsignalen

Technisch gezien hebben we nog steeds verkoopsignalen en we zien nu ineens de publieke opinie zich meer en meer tegen Apple keren.

Consumenten die zelf gewoon belasting betalen vinden het niet in de haak dat Apple minder dan twee procent belasting betaalt. We krijgen binnenkort ook de introductie van de nieuwe I-Phone (7) en we moeten even zien hoe daarop gereageerd gaat worden.

Afblijven

Ik zou even van dit aandeel afblijven of een call verkopen op mijn stukken. Ook de bonds zou ik in de verkoop doen.  

 

 

Mijn shortkandidaat Salesforce.com (CRM) 

Nu is Apple dus nog geen grote shortkandidaat, maar daar is CRM (bedrijfssoftware) veel meer geschikt voor. Afgelopen week viel het ineens flink omlaag en wat mij betreft is dit pas het begin. Ik ga weer positie opbouwen.  

 

 

Sportkledingretailer Lululemon had ook verkoopsignalen gegeven na een mooie rit. We lijken nu zelfs een trendbreuk te gaan zien. We zien meer en meer concurrentie in deze sector. Kortom een interessante situatie.  

 

 

Einde Long story

Ook mijn long lieveling Ambarrella (semiconductors) heeft een gevoelige tik gekregen. Ondanks goede cijfers en redelijke vooruitzichten wonnen uiteindelijk de verkopers. Positie kan dicht.  

 

 

In het verlengde van Ambarrella, ligt GoPro dat nog wel koopsignalen heeft. Maar we moeten niet onder de 13,56 dollar zakken want anders ook hier een glad signaal.  

 


Wie trekt de kar? 

Komen we aldus tot de vraag: als de indices positief zijn wie gaan de kar trekken? Blijven het de financials? Ik heb zo mijn twijfels, ik heb niet zo één sector waarvan ik zeg, dat gaat hem worden.

Natuurlijk ben ik nog positief op een aantal zonnecelbedrijven, maar ondanks de milieutechnische noodzaak van dit soort bedrijven zakken deze aandelen hard (lees: te hard) weg.

Als ik geen milieuliefhebber zou zijn zou ik ze moeten shorten. Maar ik zit dus long en wrong.  


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 NewKidInTown 6 september 2016 06:30
    "De staalfondsen zoals ArcelorMittal hebben wel weer een verkoopsignaal gegeven. Hier lijkt het dus uit met de pret."

    Hoe verkeerd kun je zitten ?

    Arcelor Mittal +2,74% op maandag en plek 2 in de AEX voor de dag.

    Ik zie ruimte in de getoonde grafiek tot de horizontale lijn rond 7,35 (binnen 2 maanden).
  2. Maan Arkenbosch 6 september 2016 20:43
    Frappant is dat de koersen na het verschil van slechts 30.000 arbeidsplaatsen in de V.S. omhoog spoten en er geswitcht werd van negatieve obligatie rendementen naar enkele % rendementen met een verhoogd koers risico. . Veel winst staat op het weging conto van Kon Olie, Unilever, Heineken en de banken.Kon Olie zit met een forse schuld, en een break-even kostprijs van $ 60,-, benevens een veel te hoog te financieren dividend. Heineken moet opboksen tegen grondstof verhogingen en forse concurrentie.Unilever tendeert naar een dividend rendement tussen de 1 en 2%. De banken zijn gelet op hun marges dik betaald.Zeker nu de Griekse banken crisis nog niet opgelost is.Ondertussen wordt, gezien de onredelijke vermogens rendement heffing, steeds meer geld weggesluisd en omgezet in goud etc. Ook extra aflossingen zorgen voor opzuigen van Draghi liquiditeiten. Dus dweilen met de kraan open en zonder effect de bubbel verder oppompen.Indien de rente ook maar 1% stijgt gaan de aandelen/obligatie beurzen, onroerend goed etc. onderuit. Daardoor krijgt de pensioenfondsen forse vermogens klappen. Stommer kunnen wij het niet maken!!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links