Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Micro-eurogeneuzel

Met (wederom) verbijstering heb ik de afgelopen dagen de mogelijke oplossingen voor de eurocrisis gadegeslagen. Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, zegt gewoon doodleuk dat premier Rutte eurosceptici moet negeren.

Vrij vertaald komt dat neer op: "Je kop in het zand steken en vooral niet naar de criticasters luisteren want die lopen alleen maar negatieve onzin uit te kramen."

Goh, en ik maar denken dat het debat aangaan om zodoende alle relevante punten op tafel te krijgen en iedereen eigenaar/deelnemer te maken in de resulterende aanpak, de beste manier van aanpak was.

Echte briljantjes
Maar Wientjes stond niet alleen in het lanceren van goed doordachte eurocrisisplannen. Agnes Jongerius, de voorzitster van de vakbond FNV bondgenoten, kwam met een briljant plan om bepaalde bezuinigingen te schrappen.

Haar gedachtegang volgt de lijn van meer koopkracht voor de consument en staat gelijk aan meer vertrouwen, wat de economie ten goede komt en de crisis teniet zal doen.

Dat de consument geen vertrouwen heeft door de problemen met de overheidsfinanciën en/of schuldenberg bij de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) en het geklungel van de politici die keer op keer de burgerij voorzien van misinformatie (ofwel leugens), heeft er blijkbaar niks mee te maken.

Jongerius wil koopkrachtbehoud en ik maar denken (en schrijven) dat goud en de Zwitserse frank voor koopkrachtbehoud kunnen zorgen.

Micro versus macro
Zijn deze mensen nu zo dom of zijn ze bezig met zelfbehoud op microniveau? Laat ik positief zijn en uitgaan van het laatste. Eigenbelang is een van mijn speerpunten in waarom de euro en de Europese Monetaire Unie (EMU) uiteen zal vallen.

De meeste hoofdrolspelers zijn bezig op microniveau; ze hebben een achterban die ze van alles moeten beloven om aan de macht te blijven. Probleem is dat de huidige problemen met name op macroniveau liggen en zodoende alomvattende gecoördineerde aanpak vergen.

Met een microniveau-instelling (eigenbelang) gaat dit nooit lukken. De tegenstellingen tussen de verschillende hoofdrolspelers zijn gewoon te groot en te fundamenteel.

Desastreuze climax
Het microgeneuzel van alle spelers in dit eurodrama zal tot een desastreuze climax leiden die naar mijn mening niet meer af te wenden is. We kunnen ons voorbereiden om de pijn en de negatieve impact op de Nederlandse economische belangen te minimaliseren.

Vergist u zich niet, ook al doen we alles wat naar mijn mening goed zou zijn, dan nog krijgen we een bak misère over ons heen. Het europroject is een plan dat geen point of return kent; immer geradeaus zeg maar.

Met hun eigenbelang, geklungel, misinformatie en totaal gebrek aan kennis over hoe markten functioneren, leggen politici een fundament van buskruit onder Europa. Dit speelt goud (fysiek) en de Zwitserse frank in de kaart (zie mijn eerdere columns).

Willem versus Corné
Als afsluiter wil ik het nog even hebben over de discussie tussen Corné van Zeijl en Willem Middelkoop over goud. In het kort ziet Willem (terecht) dat goud een betaalmiddel is en niet een belegging. Corné zegt: "goud is geen goede belegging want er zit geen inkomen op en de intrinsieke waarde is niet uit te rekenen."

In wezen is het zo dat als collega-columnist Gökhan en ik het over goud hebben, we eigenlijk zeggen ga niet beleggen maar houd uw geld in de vorm van goud aan zodat u op het dieptepunt van de crisisvoldoende kapitaal heeft om toe te slaan.

Corné moet in de AEX beleggen en redeneert dus vanuit die optiek (ook niks mis mee). Alles moet in context gelezen worden. Voor scherpe out-of-the-box opinies kunt u trouwens ook aankloppen bij zijn SNS-collega Gert van der Scheer (bondstrategist). Immers, in een kredietcrisis is het altijd goed om een kredietspecialist te volgen.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 augustus 2011 17:42
    Scherpe kritiek hebben is geen probleem. Je kop in het zand steken is ook geen oplossing. De boodschap is nu wel duidelijk overgekomen: verkoop al je wereldse bezittingen, zet ze om in goud. Ga vervolgens op je stapel(tje) goud zitten en trek een deken over je hoofd tot de klap (euro) valt.

    Misschien dat politici momenteel niet een efficiente of daadkrachtige indruk maken, maar wanneer wordt dat ooit in de media wel gemeld.
    De situatie m.b.t. de euro is redelijk uniek, een eenheidsmunt zonder voldoende centraal gezag en wat ongelukkige keuze's in het verleden.

    De toekomst zal het leren en zonder een slaafse volger van de politiek te willen zijn, heb ik daar toch iets meer vertrouwen in (zij hebben tenslotte de macht) dan in iemand die weinig meer verantwoordelijkheid heeft gedragen dan het beleggen van andermans geld.

    groet
  2. [verwijderd] 24 augustus 2011 19:51
    Alexander,

    At the end of the day is de eurocrisis (en dollarcrisis) een politieke vertrouwenscrisis. De politici, gesteund door een leger aan dsekundigen weten echt wel wat er moet gebeuren, maar zitten klem tussen technische mogelijkheden en (gebrek aan) politieke consensus in hun thuisstaat. Een échte politicus volgt echter zijn achterban niet, maar leidt hen de weg en overtuigt hen dat dat de juiste weg is. Leiderschap heet zoiets en dat is een schaarse eigenschap binnen Europa. Sarkozy en Berlusconi hebben daarvoor de beste papieren, maar je zou geen van twee moeten willen vanwege hun ideeën.
  3. [verwijderd] 24 augustus 2011 20:42
    Hallo Alexander,

    Dank voor uw goede columns. U bent 1 van de weinigen hier met een realistisch verhaal is mijn mening. Eurofielen als Marcel Tak en anderen denken dat het alemaal wel goed komt en de Grieken echt van plan zijn terug te betalen, of dat dit anders afgedwongen kan worden.

    Het lijkt mij een goed idee als er een nieuwe muntunie komt met landen die het economisch goed voor elkaar hebben. Duitsland, Nederland, Finland, Oostenrijk zodat we hier geen belasting betalen voor landen met een andere moraal. Griekenland mag wat mij betreft meteen wel failliet, de banken die gered moeten worden kunnen worden genationaliseerd. Het is een goed signaal naar andere landen dat de kluit belazeren niet wordt beloond zoals nu wel het geval lijkt.

    De volgende column vond ik ook een goed verhaal:
    www.iex.nl/Column/66106/Spaarders-de-...

    Is uw mening nog veranderd door het Finland verhaal m.b.t. het onderpand en dat ze zich wellicht terugtrekken uit de deal om Griekenland te steunen? Gaat dit misschien het proces versnellen? De Duitsers worden ook kritischer t.o.v. de ECB en het opkopen van de zuidelijke staatsobligaties.

    Overigens ben ik het niet op alle punten met u eens, ik zou eerder andere grondstoffen, kwalitatief agrarisch land of desnoods onroerend goed kopen in plaats van goud of Zwitserse franken. Zoveel mensen, zoveel meningen :-)

    Nogmaals dank voor uw goed onderbouwde columns en laat u niet ontmoedigen, als er stupide reacties komen.

    Met vriendelijke groet,
  4. [verwijderd] 24 augustus 2011 22:07
    @HarryHol, en wie ben jij dan? In ieder geval gedraag jij je als een idioot met zo'n reactie. En dan te denken dat ik jouw pensioenmanager nog heb geholpen om je pensioenbeleggingen te laten renderen.... Lees mijn columns en zeg me wie er gelijk heeft.
    En je stupide opmerking over valuta en vertrouwen... Natuurlijk is er fiducie nodig in een valuta anders werkt het nooit. DUS als de politici er een zooitje van maken en de vooruitzichten erg somber zijn dan gaat dat vertrouwen het raam uit. Misschien kan je beter op surfen naar beleggen4dummies.nl dan mijn en de andere IEX lezers tijd te verdoen met je beledigende teksten en 0.0 inhoudelijke reactie.
  5. [verwijderd] 24 augustus 2011 22:11
    @richon: I love agri! en voor die beleggers die de mogelijkheden hebben juich ik dat soort investeringen alleen maar toe.
    Over de Finnen: dat is nu inderdaad een van mijn punten. Door nationale politieke belangen gaat er een gekke situatie ontstaan: spanning tussen electoraat en nationale politici, spanning tussen nationale politici en Europese politici, en onderlinge spanningen tussen de individuele leden van de EMU en EU. Moeilijk te zeggen of nu de genadeklap gaat komen. Ik denlk nog van niet maar je ziet het steeds donkerder worden...
  6. [verwijderd] 24 augustus 2011 22:40
    Beste Alexander,

    Het lijkt mij verstandig om u niet op te laten fokken door gefrustreerde beleggers, want die zijn omnipresent momenteel. Ik zou zeggen ga vooral zo door, en de tijd zal leren of u gelijk hebt, en daarop wordt u hier streng beoordeeld. Richard Abma is reeds door de mand gevallen als een geluksvogel, want na zijn winst in de competitie heeft hij het nooit meer bij het rechte eind gehad. Ik hoop dat u beter presteert, ik lees in elk geval uw verhalen met plezier.
  7. harryhol 24 augustus 2011 22:54
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 24 augustus 2011 22:07:

    @HarryHol, en wie ben jij dan? In ieder geval gedraag jij je als een idioot met zo'n reactie. En dan te denken dat ik jouw pensioenmanager nog heb geholpen om je pensioenbeleggingen te laten renderen.... Lees mijn columns en zeg me wie er gelijk heeft.
    En je stupide opmerking over valuta en vertrouwen... Natuurlijk is er fiducie nodig in een valuta anders werkt het nooit. DUS als de politici er een zooitje van maken en de vooruitzichten erg somber zijn dan gaat dat vertrouwen het raam uit. Misschien kan je beter op surfen naar beleggen4dummies.nl dan mijn en de andere IEX lezers tijd te verdoen met je beledigende teksten en 0.0 inhoudelijke reactie.
    Tuttut, behoorlijk lange teentjes voor iemand die nogal wat suggereert over de vermeende domheid/klungeligheid van mensen die veel voor het Nederlandse bedrijfsleven betekenen, misschien zelfs meer dan jij betekent. Nee, ik reageerde niet inhoudelijk, ik ben namelijk ook een nobody, maar ik denk tenminste niet dat ik de wijsheid m.b.t. tot het vertrouwen in de monetaire unie in pacht heb. Daar publiceren dagelijks genoeg mensen over. En als ik dan wat zou schrijven, dan zou ik mijn stukje geen kracht bij zetten door anderen af te gaan zeiken, die hun best doen voor anderen, of ze nou "gelijk hebben", of niet, nu je toch begonnen bent over beledigende teksten. En nee, je hebt gegarandeerd niet mijn pensioenmanager geholpen. Maar blijf wel roeptoeteren vanuit Berkhout hoe het wel allemaal moet, want er zijn kennelijk wel veel mensen die het op prijs stellen. Ik ga wel weer terug in mijn hok....
  8. La Veuve! 24 augustus 2011 23:19
    [quote alias=harryhol id=5755713 date=201108242254]
    [...]

    Nee, ik reageerde niet inhoudelijk, ik ben namelijk ook een nobody, maar ik denk tenminste niet dat ik de wijsheid m.b.t. tot het vertrouwen in de monetaire unie in pacht heb.

    Het woord ook is hier niet helemaal op zijn plaats.
    En op dit forum wordt het gewaardeerd wanneer men wel inhoudelijk reageert.
    Terug in je hok dus! Maar dat had je dan gelukkig zelf ook al bedacht...
  9. La Veuve! 24 augustus 2011 23:35
    Meer inhoudelijk, je stelt: "Vergist u zich niet, ook al doen we alles wat naar mijn mening goed zou zijn, dan nog krijgen we een bak misère over ons heen. Het europroject is een plan dat geen point of return kent; immer geradeaus zeg maar."

    Als immer gerade aus betekent dat er een fiscale unie komt, dan is dat toch zo slecht nog niet? Dat zou wel een stap vooruit zijn t.o.v. de huidige situatie waarbij eerst in een "Top" besloten wordt wat er moet gebeuren (waarbij abusievelijk nog wel eens een miljard of wat voor of na 2014 verrekend wordt) waarna het in den landen nog verkocht moet worden aan de achterban.

    Zie het als een volgende stap naar een nieuw financieel systeem.
    Dat moet er komen, het huidige zal onherroepelijk falen.
    Maar voordat je daar bent, moet je door de misère heen.
    Dat ben ik met je eens.

    Maar is er een alternatief? Ik denk van niet...
    En alles doen wat naar jouw mening niet goed is. Waar zou dat dan toe leiden? Misschien ook leuk om daar eens over te schrijven?
  10. forum rang 4 theo1 25 augustus 2011 01:07
    Wat betreft Wientjes en Jongerius: nee, zij zijn niet dom. Zij zijn alleen maar woordvoerders van een deelbelang. Wientjes is belangenbehartiger voor de multinationals. Voor hen heeft de euro alleen voordelen: lekker handig en als het misgaat, komt de rekening bij iemand anders terecht. Dus Wientjes roept vrolijk dat alles moet worden gedaan dat nodig is om de euro te redden. Het belang van de belastingbetaler en de democratie interesseren hem geen lor. Daar wordt hij namelijk niet voor betaald.

    Jongerius is van de vakbond en het is nogal wiedes dat die koopkrachtbehoud wil voor hun achterban want daar is de vakbond voor. Die achterban bestaat uit 50 plussers met een vaste baan, vooral in de (semi) overheidssfeer. En die koopkracht moet komen uit arbeid, want arbeid is de core business van de vakbond en de vakbond is geen beleggingsadviseur. Hun opstelling is volkomen logisch. Je moet wel in de gaten houden dat deze mensen voor een bepaald deelbelang staan dat niet per se samenvalt met het algemeen belang van de samenleving als geheel.

    Wat betreft de Finnen: weer een typische Euro-cockup. De Finse regering kan niet om de Ware Finnen heen en die willen eigenlijk helemaal geen steun aan de Grieken. Hooguit met onderpand. Dus wordt onderpand toegestaan. Brussel is er natuurlijk blindelings vanuit gegaan dat dat een lege frase zou zijn om de Ware Finnen stil te houden, een trucje om via de achterdeur toch gewoon "ja" te zeggen. En dan staat iedereen opeens met de bek vol tanden als het nog menens blijkt te zijn ook. Ineens blinde paniek in de tent want niemand had er kennelijk rekening mee gehouden dat die Finnen echt een onderpand zouden bedingen. Als Finland nu afhaakt, dan is het precedent gezet. Dan zullen langzaamaan steeds meer landen afhaken totdat de Duitsers er ook genoeg van krijgen.
  11. [verwijderd] 25 augustus 2011 05:19
    quote:

    theo1 schreef op 25 augustus 2011 01:07:

    Wat betreft de Finnen: weer een typische Euro-cockup. De Finse regering kan niet om de Ware Finnen heen en die willen eigenlijk helemaal geen steun aan de Grieken. Hooguit met onderpand. Dus wordt onderpand toegestaan. Brussel is er natuurlijk blindelings vanuit gegaan dat dat een lege frase zou zijn om de Ware Finnen stil te houden, een trucje om via de achterdeur toch gewoon "ja" te zeggen. En dan staat iedereen opeens met de bek vol tanden als het nog menens blijkt te zijn ook. Ineens blinde paniek in de tent want niemand had er kennelijk rekening mee gehouden dat die Finnen echt een onderpand zouden bedingen. Als Finland nu afhaakt, dan is het precedent gezet. Dan zullen langzaamaan steeds meer landen afhaken totdat de Duitsers er ook genoeg van krijgen.
    Ha Theo,

    Zeer to-the-point en nog erg geestig ook! Een aanbeveling waard!!!! En je hebt natuurlijk ook gelijk over Wientjes en Jongerius. Ik vind zelf dat dit soort belangenbehartigers juist wel naar het algemeen belang zouden moeten kijken want uiteindelijk komt dat ook hen ten goede. Het probleem is dat zulk inzicht een lange termijnvisie vereist en dat ontbreekt tegenwoordig ten ene malen (die spelling moest ik even opzoeken :)), m.n. bij politici en belangenbehartigers. Echter altijd beter nog dan hier in de V.S. met die achterlijke twee jaars termijn in het Huis van Afgevaardigden waardoor ze permanent campagne moeten voeren. Wat dat betreft is het bij jullie in Europa nog niet zo slecht. Ik heb ook altijd het idee dat Europeanen een net iets langer geheugen hebben dan de Amerikanen.
    Anyway, ik dwaal af! Ik denk dat de Euro wel zal blijven, maar in welke vorm en met welke 'kracht'...?
  12. [verwijderd] 25 augustus 2011 08:57
    Interessante ontwikkeling. Duitse politici willen nu het goud van de eurolanden die in problemen zijn als onderpand voor de leningen. Eindelijk wordt er iemand wakker en dit geeft alleen maar aan dat de rol van goud nog lang niet is uitgespeeld en eerdere belangrijker wordt

    nieuws.goudmarkt.nl/post/2011/08/24/D...

    Net zoals de intrinsieke waarde van goud volstrekt willekeurig is, geldt dit ook voor papieren euro's. Een papiertje met een fraaie opdruk en wat cijfers wordt ook een willekeurige waarde gegeven.
  13. [verwijderd] 25 augustus 2011 09:22
    greenspan:

    “Gold, unlike all other commodities, is a currency,” he said. “And the major thrust in the demand for gold is not for jewelry. It’s not for anything other than an escape from what is perceived to be a fiat money system, paper money, that seems to be deteriorating.”
    www.bloomberg.com/news/2011-08-23/gre...

    GS does not agree with the Bernank
  14. [verwijderd] 25 augustus 2011 10:14
    @Alexander: "when thou argueth with a fool thou becometh one."
    Goede columnisten hebben geen slechte woorden nodig.

    @harryhol: prachtig medium toch, een site met diverse meningen? Als iedereen het eens is heb je geen site meer nodig..

    De maatstaf voor een goede belegging (even morele aspecten daargelaten) bestaat maar uit 1 ding: het rendement -en dat lijkt me de afgelopen jaren beter aan de zijde van de alexanders en middelkopen dan aan die van de reguliere bank/pensioenfonds beheerders.. Kortom: ik volg ze allemaal en doe er mijn voordeel mee.
  15. forum rang 5 DurianCS 25 augustus 2011 12:04
    quote:

    farcha schreef op 25 augustus 2011 05:19:

    [...]
    Het probleem is dat zulk inzicht een lange termijnvisie vereist en dat ontbreekt tegenwoordig ten ene malen (die spelling moest ik even opzoeken :)), m.n. bij politici en belangenbehartigers.
    Dat is jammer. Ik heb altijd gedacht dat het ten enen male was. Misschien niet goed opgezocht?
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.