Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Bevolkingscohorten

Afgelopen week woonde ik een presentatie bij van Sree Kochugovindan van Barclays, expert op het gebied van asset allocatie. Een van de onderwerpen die zij aansneed was het effect van de verschillende leeftijdsgroepen op de economie en de beleggingscategorieën.

Een van de interessante grafieken die zij liet zien is die van de groep afhankelijken versus het totaal. Afhankelijk is de groep 65+ en 0 tot 14 jaar. U begrijpt deze groepen zijn samengesteld op wereldwijde schaal.

Mijn oudste zoon is 15 en hoewel hij hard werkt, zie ik hem voorlopig niet in zijn eigen onderhoud voorzien. Ik zie dat in Europa de dependency ratio net erg hoog is, als ik met pensioen ga.

Gelukkig is dat toch theorie. Want over twintig jaar begint de pensioenleeftijd met een 7. Maar ja, dat wisten we al, toch? Doet me denken aan een oud Engels gezegde “Wives are young men's mistresses, companions for middle age and old men's nurses.”

Verbanden
De groep die het moet betalen is de groep tussen de 35 en 55 jaar, de groep met spaarders. Oud genoeg om te beseffen dat sparen zin heeft, jong genoeg om een goed salaris te kunnen verdienen.

Opvallend genoeg is deze groep het grootst in Japan in de jaren tachtig en in de Verenigde Staten zo rond de eeuwwisseling. Beide pieken in 35 tot 55-groepen komen overeen met de pieken in de respectievelijke aandelenmarkten.

Natuurlijk geeft mevrouw Kochugovindan direct toe dat dit niet de enige verklaring voor de hoge waarderingen toentertijd zijn. Maar deze sparende klasse zorgt er natuurlijk wel voor dat veel cash de zelfde hoeveelheid assets najaagt. Vandaar het waarderings-opdrijvende effect.

Waardering
En dit was ook terug te zien in de huizenmarkt. Kochugovindan heeft ook naar de effecten in Europa gekeken. Maar daar zijn dergelijke statistische overeenkomsten niet terug te zien. Logisch omdat het over veel verschillende landen gaat met ieder zijn eigen bevolkingsopbouw.

In de volgende grafiek ziet u mooi de cape-waardering enerzijds en deze bevolkingscohort anderzijds. Uitleg over cape (Cyclically Adjusted Price Earnings) leest u hier.

Flinke afwaardering
Als Barclays er nog wat andere variabelen zoals bewegelijkheid van economische groei ingooit komen ze op een mooie verklaring voor de waardering zoals die is.

Hoewel ik altijd wat huiverig ben om dit soort berekeningen zo maar aan te nemen, zit er in die bevolkingscohorten wel wat. Als u deze grafieken doortrekt kunt u in de Verenigde Staten nog een flinke afwaardering van aandelen verwachten. In Europa staan deze cape's gelukkig al op bodemniveaus.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.